У медицині вживають шишкоягоди, які називаються «ялівцевими ягодами». Збирають їх восени в період повної дозрівання. Застосовують як сечогінне, що дезінфікує сечовивідні шляхи, як відхаркувальне та покращує травлення. Ефірне масло з хвої має сильні дезинфікуючі властивості їм лікують трихомонадний кольпіт. Плоди входять до складу мікстури за прописом М. Н. Здренко, що вживається для лікування папіломато сечового міхура, анацидного гастриту та виразкової хвороби шлунка. З деревини шляхом сухої перегонки отримують так зване при горіле ялівцеве терпентинне масло (ялівцевий дьоготь), рекомендоване як зовнішнє болезаспокійливе і відволікаюче середовище. Шишкоягоди застосовують у гомеопатії. У народній медицині шишки ягоди використовували, внутрішньо при набряках, малярії, захворюваннях пошт, циститі, при жовчнокам'яній та сечокам'яній хворобах, захворювань печінки, від білих, при подагрі, ревматизмі; зовнішньо - при болю у вухах, як відволікаючий засіб при ревматичних і подагричних болях, для полоскань при запаленні ясен, при мокрому лишаї, корості. Коріння вживали при туберкульозі, бронхіті, виразковій хворобі шлунка, шкірних хворобах; відвар гілок – при алергії. Шишкоягоди використовують у ветеринарії. Застосування шишкоягод протипоказано при запаленні нирок, оскільки воно може спричинити появу крові в сечі, серйозні отруєння та посилення запального процесу.
Ялівець звичайний має сильні фітонцидні властивості. Здавна зазначено, що в тих місцях, де він росте, чистіше повітря, туди йдуть виснажені хворі тварини, які, поїдаючи шишкоягоди, відновлюють свої сили.
З отриманої з незрілих шишкоягод ефірної олії виробляють імерсійну олію та освіжаючі есенції. Шишкоягоди застосовують у лікеро-горілчаній промисловості, пивоварінні, при виготовленні морсу, цукерок, пряників. Зі смоли роблять лак. Деревина дрібношарова, щільна, йде на дрібні вироби, придатна для одержання олівцевої палички, може давати коричневу та червону фарби. Шишкоягоди фарбують тканини у жовтий та жовто-зелений кольори. Хвою та плоди використовують для копчення м'ясних та рибних продуктів. У деяких західноєвропейських країнах поширене виробництво ялівцевої горілки «джин». Рослина застосовується в декоративному садово-парковому будівництві та у полізахисному лісорозведенні як протиерозійна порода.
Ялівець звичайний ягода
Ялівець звичайний
Яловець звичайний - Juniperus communis L.
Сімейство кипарисові - Cupressaceae
Народні назви. Тетерячий кущ; джереп, женепін, жерсії, фіомак.
Вага (грам) | 50 |
Тип | Ягоды |
Коментарі